Si totusi, realitatea

Traim intr-o epoca a singuratatii, cand pericolul disparitiei cvasitotale a speciei, disparitie imediata si de necontrolat, prin accident, ii face pe multi sa tanjasca dupa un partener stabil, de incredere. Sa fii singur este greu, in general. Sa fii singur intr-o lumea violentei si a razboiului, asta te poate face sa te gandesti daca exista ceva pe lumea asta de care sa merite sa te atasezi. Dar care este, de fapt, realitatea?

mireasa

Cam ce inseamna casatoria pentru barbati?

Rapunsurile, oricat de diferite ar fi ele prin nuantele lor, se pot grupa in mai multe "teme de interes":

  • Prin casatorie poti infrunta mai usor greuatile vietii. Unde-i unul nu-i putere! Casatoria este o forma de angajament mutual.
  • Casatoria nu inseamna numai sfarsitul singuratatii. Ea este si prilejul cu care descoperi ca, pana acum , ai fost singur. Nu este o institutie perfecta, dar reprezinta dorinta de a te implica. Omul este un animal singuratic, iar casatoria iti da posibilitatea de a cunoaste pe cineva intr-o perfecta intimitate.
  • Casatoria inseamna a impartasi, a intelege dar si a te limita; mai inseamna, ce-i drept si sex dupa placul inimii AMBILOR parteneri. Iar din topor vorbind, inseamna a fi cu o femeie si a putea ragai fara sa te jenezi.
  • Casatoria este acel camin, acel "acasa" pe are l-am visat toata copilaria noastra, fara a-l putea avea. Am vrut sa apartinem unei familii, asa ca ne-am intemeiat una. Un lucru este cert: barbatii sunt intr-o anumita masura foarte seriosi cand e vorba de casatorie. Niciodata nu pornesc de la ideea ca mariajul ar putea de gres. De aceea un barbat nu se grabeste sa se casatoreasca. Asteapta pana cand este sigur ca a gasit femeia potrivita si pana cand considera ca stie ce are de facut pentru a pune mariajul pe roate. asa ca oricum al lua-o, nu putem spune ca barbatul fuge de casnicie ca dracul de tamaie.

Femeile considera ca barbatii sunt sexul neangajat, care lupta pentru a-si pastra libertatea, care se indragostesc mai rar decat femeile, cei care cred in "inalta frecventa si fidelitate slaba" si cei care sufera mult mai putin la ruperea unei legaturi. Toate acestea sunt, insa, mai degraba prejudecati decat adevaruri. Sondajele de opinie arata ca aproape 90% dintre barbati considera fidelitatea ca fiind calitatea nr. 1 intr-un cuplu, ca barbatii se consuma foarte mult in urma unei rupturi si ca, in general, fac fata mai greu vietii solitare. Rata imbolnavirilor si a deceselor este mai mare printre burlaci decat printre barbatii casatoriti.

In SUA, majoritatea "abonatilor" inchisorilor, clinicilor de boli nervoase si barurilor, sunt barbati singuri, fara legaturi serioase, neiubiti de nimeni. Burlacii, oricat de mult succes ar avea in viata sociala si profesionala, se considera totusi neimpliniti, avand greutati in definirea scopului existentei. A afisa in public independenta si a poza in cel care nu are nevoie de nimeni, in momentul in care esti convins de contrariul, este o actiune autodistrugatoare. Sa incercam o comparatie de actualitate si "la moda": imaginati-va doua intreprinderi: una prospera, in curs de dezvoltare, cealalta cochetand cu falimentul. Amandoua anunta concursuri pentru posturi, desi cea de-a doua anunta ca nu are intentia de a angaja in viitorul imediat, ci doar isi creeaza o perspectiva de cadre. La care credeti ca se vor duce candidatii mai bine pegatiti, dornici de actiune, interesati de lucruri concrete? Exact acelasi lucru se intampla si cu femeile. Intrevederea unei posibile sanse de reusita nu le face mai increzatoare, mai active, mai motivate, mai cochete daca vreti. Daca "obiectivul masculin" le previne ca el nu este genul casnic, ele nu vor mai incerca o legatura mai serioasa, sau pur si simplu ii vor intoarce spatele. Totul este o chestiune de conceptie. Daca o femeie considera ca barbatii, in general, nu vor sa se casatoreasca, ba chiar mai mult, nici nu se vor casatori (in timp ea tinand neaparat sa-si intemeieze un camin), diferentele de vedere se vor transforma in posibile surse de tensiuni si conflict in cadrul cuplului. In prezenta insa a unui barbat despre care cred ca este aplecat spre viata in doi, comportamentul lor (al femeilor!) va fi mult mai natural, mai spontan, spre incantarea partenerilor lor.

Lozinca "Ma feresc sa-mi asum obligatii" ascunde, de cele mai multe ori, o dorinta disperata de iubire, o teama paralizanta de a nu fi respins. Iar cei care au fost convinsi ca nu vor sa se casatoreasca, dupa ce o fac, ajung totusi la concluzia ca e cel mai bun lucru pe care-l aveau de facut. Daca nu ne credeti pe noi, intrebati-i pe ei!

Related posts